AD ÜZERİNDEKİ HAKKIN KORUNMASI Medeni kanun kişilik haklarının korunmasına yönelik bazı hükümler getirmiştir. Kişinin adı da kişilik haklarının bir parçasıdır ve kişilik haklarının korunmasına yönelik hükümlerden yararlanır. Ancak kanunumuz adın korunmasına yönelik özel bir hüküm de getirmiştir. TMK m.26’ya göre “Adının kullanılması çekişmeli olan kişi, hakkının tespitini dava edebilir. Adı haksız olarak kullanılan kişi buna son verilmesini; haksız kullanan kusurlu ise ayrıca maddî zararının giderilmesini ve uğradığı haksızlığın niteliği gerektiriyorsa manevî tazminat ödenmesini isteyebilir.” Adın…
YASAL DANIŞMANLIĞIN HUKUKİ SONUÇLARI Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olan kişiler tam fiil ehliyetine sahiptir. Ancak bazı durumlarda bu kişilerin fiil ehliyetlerinin sınırlandırılması gerekir. Fiil ehliyetlerinin bir bölümü sınırlandırılmış olan bu kişilere yasal danışman atanır. Bu kişiler kısıtlanması gerekecek kadar korunmaya ihtiyaç duymayan daha dar kapsamlı bir korumaya ihtiyaç duyan kimselerdir. Koruma daha çok kişinin ekonomik menfaatlerine yöneliktir. Yasal danışmanlık katılım danışmanlığı (oy danışmanlığı) ve yönetim danışmanlığı olarak ikiye ayrılır. Katılım danışmanı kanunda sınırlı…
13.12.1951 tarihinde 5846 sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu yürüklüğe girmiştir. 1951 tarihinden beri özellikle 1983 1995, 2001, 2004, 2007, 2008 ve 2021 yıllarında değişikliğe uğramıştır. Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunun amacı‘’(…) fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma…
7981 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser sahibine tanınan hakların kullanımı eser sahibinin ölümden sonra devam etmektedir. Umuma arz salahiyeti ve adın belirlenmesi salahiyeti eser sahibinin manevi haklarındandır. Eser sahibinin kendisine tanınan işbu salahiyetlerin kullanımını kimseye bırakmamışsa FSEK m. 19’a göre,‘’(…) bu salahiyetlerin ölümünden sonra kullanılması, vasiyeti tenfiz memuruna; bu tayin edilmemişse sırasiyle sağ kalan eşi ile çocuklarına ve mansup mirasçılarına, ana – babasına, kardeşlerine aittir. 7981 sayılı Kanunca belirlenen şahıslar eser sahibinin…
05.12.1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser sahibinin hakları belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Eser sahibinin hakları manevi ve mali haklara ayrılmıştır. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’n üçüncü bölümün ‘’Fikri Haklar’’ başlığı altında eser sahibinin hakları sayılmıştır. Genel olarak, 5846 sayılı Kanunun ile eser sahiplerin hakların ihlal edilmemesi ve mali haklardan yararlanması amaçlanmıştır. Eser sahibinin işbu Kanun kapsamında belirlenen haklarından yararlanması için fikir ve sanat eserlerin kayıtları ve tescilleri yapılmalıdır.…