Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve Dilekçesi 2022 Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Evlilik birliğinin taraflarca ortak mutabakat ile sona erdirilmesi uygulamada anlaşmalı şekilde boşanma olarak ifade edilmektedir. Anlaşmalı boşanma esasen Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi’nin 3. Fıkrası uyarınca; eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, mahkemece evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilerek eşlerin boşanmalarına karar verilmesidir.

Ancak eşlerin anlaşmalı şekilde boşanabilmeleri için, evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gerekli ve yeterlidir. Anlaşmalı boşanma için eşlerden birinin yetkili aile mahkemesi nezdinde ikame ettiği davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi yahut eşlerin anlaşarak evliliği sona erdirmek üzere birlikte başvuru yapmalı kâfidir. Ancak eşlerin, evlilik birliğini anlaşmalı şekilde sona erdirmeleri için velayet, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, mal rejimi ve benzeri konularda ortak bir karar ile uzlaşmış olmaları beklenir. Özetle eşler boşanmanın sonuçlarına ilişkin hususlarda anlaşmış olmalıdırlar. Aksi halde ortak bir uzlaşma zemininden bahsedilemez ve eşlerin uzlaşamadığı yani taraflar arasında çekişmeli olan konuların mahkemece bir çözüme kavuşturulması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin muhakkak bizzat katıldıkları ve boşanma konusunda iradelerini beyan ettikleri bir duruşma ile neticelenir. Dolayısı ile evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda eşler kararlı ve boşanmanın sonuçları bakımından ortak mutabakat sağlandı ise boşanma oldukça kısa bir sürede gerçekleşir. Bu süre esasen davanın açıldığı mahkemenin iş yükü ile de doğrudan ilgilidir. Ancak burada unutulmaması gereken bir husus her ne kadar boşanma davasının yetkili ve görevli aile mahkemesinde açılması gerekse de boşanma davaları bakımından HMK ilgili maddeleri uyarınca ‘’kesin yetki’’ söz konusu olmadığından davanın diğer adliyelere nazaran iş yükünün daha az olduğu malum adliyelerden birinde ikame edilmesi sürecin bir hafta gibi kısa bir sürede neticelenmesine imkân sağlayacaktır.

Anlaşmalı Şekilde Boşandıktan Sonra Mal Rejimi Davası Açılabilir Mi?

Anlaşmalı boşanma eşlerin ortak mutabakatı ile gerçekleşmektedir. Uygulamada genellikle eşler; velayet, nafaka, mal rejimi de başta olmak üzere boşanmanın maddi ve manevi anlamda tüm sonuçlarını düzenleyen bir sözleşme akdetmektedirler. Dolayısı ile boşanmaya esas teşkil eden anlaşma metninde şayet mal rejimine dair bir anlaşma söz konusu ise bu halde eşler boşanmadan sonra söz konusu anlaşmaya uymakla mükelleftir. Ancak özellikle ifade etmek gerekir ki eşlerin anlaşmalı şekilde boşanması için evlilik birliği içerisinde edinilen malların paylaşılması zaruri değildir. Bir diğer deyişle eşler anlaşmalı şekilde boşanırken mal rejimini söz konusu dava ile düzenlemeyebilirler ve/veya boşanmaya esas teşkil eden anlaşmada mal rejimine değinmeyebilirler. Bu halde eşlerin anlaşmalı şekilde boşanmalarını takiben mal rejimi davası açmaları imkân dâhilindedir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Protokolü Nasıl Hazırlanmalıdır?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi; boşanmaya esas teşkil eden anlaşma metnini içeren bir üst yazı şeklinde yetkili ve görevli aile mahkemesine sunularak anlaşmalı boşanma davası açılır. Boşanma davası açılırken dilekçede tarafların T.C. kimlik numaraları, isim ve soy isimleri ve adresleri ile dava türüne ve dava konusuna ve dava neticesinde arzu edilene yani talep ve sonuca yer verilmelidir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği Word

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

Daha Fazla Göster

19 Yorum

  1. Anlaşmalı boşanmak için şartlar nelerdir yada hangi mecraya gidip başvurmam gerekiyor yardımcı olur musunuz?

  2. boşanma konusunda çok faydalı bilgiler vermişsiniz çok başarılı bir makale olmuş emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim

  3. Boşanmanın türlü halleri var hangisinin başımıza geleceğini bilemeyiz. Bu yüzden bu konularda bilinçli ve bilgi sahibi olmak her zaman bir adım önde olmayı sağlar. Değerli bilgiler için teşekkür ederim.

  4. Anlaşmalı boşanma protokolü hakkında çok bilgilendirici bir makale olmuş gerçekten süpersiniz çok teşekkürler

  5. Anlaşmalı boşanma gerçekleştikten sonra, anlaşmaya uyulmadığı zaman süreç nasıl ilerler acaba ?

  6. Evli biri olarak Allah göstermesin tabi ki ama yine bu makale bilgilendirici oldu. Çevremizde bütün ilişkiler evlilikler süt liman degil sonuçta. Teşekkür ederim…

  7. Allah kimsenin yuvasını bozmasın ama olacaksa mecburi anlaşmalı olması her iki taraf içinde hayırlısı

  8. Emeğinize sağlık makaleniz gerçekten çok yararlı oldu merak ettiğim her şeyi sayenizde öğrendim,anlaşmalı boşanmak galiba karamaşık bir olaymış biraz ama lazım olduğunda işimize yarayacak bilgiler…

  9. Öncelikle cok güzel acıklamıssınız tesekürler benim sorum var diyelim anlaşmalı boşanma kararı aldık ama o karsı tarafın sonradan baska iliski icinde oldugunu öğrendiğimizde anlasmayı bozabilir miyiz?

  10. Detaylı bilgi için teşekkürler, inşallah başımıza gelmez ama gelirsede insanlık hali bilgimiz olmuş olur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu